НАЦИОНАЛЕН ИНСТИТУТ ЗА ИЗСЛЕДВАНЕ НА ВИНО, СПИРТНИ НАПИТКИ И ЕТЕРИЧНИ МАСЛА
ОФИЦИАЛНА ЛАБОРАТОРИЯ НА МИНИСТЕРСТВО НА ИКОНОМИКАТА

Перспективи пред новозеланските винари

Измененията в климата могат да променят основните характеристики на новозеландския Совиньон Блан и това да наложи промени в  сортовата структура на страната, като  проправи път за нови сортове като например Албарино, посочен от учените като по-устойчив и подходящ за условията в район  Марлборо например. Такива данни оповестиха изследователите от New Zealand’s National Institute of Water and Atmospheric Research (NIWA), чието проучване показа, че през последните години се наблюдава все повече увеличаване на валежите през влажния сезон и все по-дълги периоди на засушаване през сухите месеци. „Това не е добра новина за винарите“ категорични за учените. На практика това означава много повече валежи по време когато лозата не се нуждае от това и силно засушаване когато растението има нужда от повече вода и съхраняване на влажността на почвата. Разбира посочените условия ще водят  до силен стреса на растенията, бързо достигане на зрялост на плода и най-вероятно чувствително изменение на интензивността на вкусово ароматните характеристики. Специфичният аромат и вкус на Совиньон Блан от района Марлборо, превърнал се в емблема на Новозеландското вино, може да загуби характерните си тревисти и зелени тонове за сметка на засилването на цитрусовите аромати, ароматите на нектарина и плодове. Допълнително винарите получих и нова тема за размисъл – дошло ли е време за промяна на сортовата структура. Учените предлагат вариант  - сорта Албарино, който показва характеристики подходящи за очакващите се трайни изменения в климата на новозеландските райони.