НАЦИОНАЛЕН ИНСТИТУТ ЗА ИЗСЛЕДВАНЕ НА ВИНО, СПИРТНИ НАПИТКИ И ЕТЕРИЧНИ МАСЛА
ОФИЦИАЛНА ЛАБОРАТОРИЯ НА МИНИСТЕРСТВО НА ИКОНОМИКАТА

Ще продължи ли и до кога забраната за засаждане на винени лозя

В началото на месец  април Европейския парламент гласува решение, отнасящо е до прилагането на Общата селскостопанска политика след 2020 година и по- конкретно по отношение на продължаващото прилагане на системата за контрол и ограничаване на засаждането на винени лозя в ЕС.

Решението предвижда системата от права и разрешения за засаждане да продължи да функционира до 2050 година, при предварително планиран срок за прилагането й до 2030 година. Реакциите на засегнатите лица са полярни.   За някой това е необходимо и с положителен ефект за защитата на производителите и гарантирането на стабилност на пазара на вино и продукти от грозде и вино. Противно на това, други производителите смятат, че решението е без бъдеще и няма да бъде препотвърдено от следващия парламент. Според тях решението все още не е подкрепено от стабилно мнозинство и не е категорично доказано, че забраната за засаждане ще окаже положителен ефект върху производството и пазара на вино, произведено в ЕС. Като цяло представителите на браншовите организации са на мнение, че бъдещия парламент и комисия ще ревизират гласувания текст, без да прогнозират в каква посока ще е новото  решение. Цитира се становището на Синдиката на производителите в район Шампан, който са особено чувствителни по отношение на стабилността на системата за засаждане  и са категорично, че забраната трябва да бъде удължена до 2050 година.

Освен това решение от новия парламент ще се очаква и по ключови за сектора въпроси като разрешението за засаждане на директни сортове лози, производството на нискоалкохолни и безалкохолни вина, модернизиране на регулацията на ароматизираните вина, промените в етикетирането на вината и отбелязването на енергийната стойност на напитката, промени в системата за подпомага не промоцията и рекламата на вина, а също и инвестициите и проучванията за внедряване на иновации.

Източник www.vitisphere.com

За НИВСНЕМ адв.Ивана Мурджева